Traditsioonilised vastlatoidud
Hernesupp
Vaja läheb:
4dl kuivatatud herned
2l vesi
2tk suitsuseajalg ( või 300-400g suitsusinki)
1dl odrakruubid
2tk sibul
2tk loorberileht
sool
Kuidas teha:
1. Pane herned 1 l veega üheks ööks likku. Vala leotusvesi ära ja pane herned koos 2 l puhta vee, seajalgade, tangude, hakitud sibulate ja loorberilehtedega potti.
2. Keeda 1,5 tundi või kuni herned on pehmed, vajadusel lisa vahepeal vett.
3. Võta seajalad välja. Lõika liha tükkideks ja pane supi sisse tagasi (või lisa nüüd singikuubikud).
4. Keeda 10–15 minutit. Maitsesta vajadusel veel soolaga.
2. Keeda 1,5 tundi või kuni herned on pehmed, vajadusel lisa vahepeal vett.
3. Võta seajalad välja. Lõika liha tükkideks ja pane supi sisse tagasi (või lisa nüüd singikuubikud).
4. Keeda 10–15 minutit. Maitsesta vajadusel veel soolaga.
Magustoiduks on tavaliselt vastlakuklid.
Vastlakuklid
Tainas
2½ dl piima30-50 g pärmi
100 g suhkrut
2 muna
100 g võid
½ tl jahvatatud kardemoni
½ tl soola
½ kg jahu
Kate
2½ dl vahukoort1 tl tuhksuhkrut
vanillsuhkrut
Kuidas teha:
Hõõruge pärm suhkruga vedelaks, lisage leige piim, segage sellesse umbes pool ettenähtud jahukogusest ning jätke rätikuga kaetult kerkima. Kui taina maht on kasvanud poolteisekordseks, lisage eelkergitusele sool, suhkruga vahustatud muna ja üks munakollane (1 munavalge jätke määrimiseks) ning maitseained. Sõtkuge sisse ülejäänud jahu ja pehme või. Sõtkuge, kuni tainas tuleb kausi küljest lahti ning muutub siledaks ja läikivaks, siis laske tainal veel kord kerkida.
Seejärel veeretage väikesed kuklid. Asetage need plaadile ja laske hästi õhuliseks kerkida. Enne ahju panekut määrige kukleid munavalgega. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus 12-15 minutit. Kuumad kuklid lükake plaadilt lauale ja katke rätikuga, millele piserdage vett. See teeb koorukese õrnaks.
Jahtunud kuklitelt lõigake pealt tükike ära, pressige igaühele läbi torbiku pähe vahukoorest mütsike ning katke lõigatud tükiga. Pärast sõeluge tuhksuhkur peale.
Kasulik on koor enne vahustamist läbi keeta, külmaks jahutada ja siis tuhksuhkruga vahtu lüüa. Nii saate tihedamad kooretupsukesed, mis püsivad paremini vormis ega muutu kohe varsti vesiseks.
Kommentaarid
Postita kommentaar